Εσείς γνωρίζετε καλά το νομό Θεσσαλονίκης;
…σαν πίνακας ζωγραφικής
Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, ανάμεσα στις λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, συναντάμε το Δήμο Εγνατίας. Παραδοσιακοί οικισμοί και τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς προσφέρουν στους επισκέπτες ένα ταξίδι στο όνειρο.
Στον Προφήτη…
Ο Δήμος Εγνατίας βρίσκεται σε μια τοποθεσία με μοναδικές φυσικές ομορφιές, ανάμεσα στις δύο λίμνες της Θεσσαλονίκης, την Κορώνεια και τη Βόλβη. Αποτελείται από τις πρώην κοινότητες του Προφήτη, της Νυμφόπετρας, του Σχολαρίου, του Ευαγγελισμού, καθώς και από τους οικισμούς του Βαγιοχωρίου και της Μικροκώμης.
Έδρα του δήμου είναι ο Προφήτης, ο οποίος βρίσκεται σε ίση απόσταση από τα άλλα διαμερίσματα. Κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής οι πανέμορφες και ειδυλλιακές τοποθεσίες που την περιβάλλουν, οι οποίες σε συνδυασμό με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των οικισμών δημιουργούν μια ρομαντική ατμόσφαιρα.
Η Λίμνη Βόλβη
Η Βόλβη είναι λίμνη γλυκού νερού και τροφοδοτείται από πολυάριθμους χείμαρρους και ρυάκια. Είναι αρκετά βαθιά και με απότομες όχθες, που εντοπίζονται κυρίως στη βόρεια ακτή της, όπου και παρουσιάζει απομεινάρια παραλιμνίου δάσους.
Στην παραλίμνια περιοχή ζουν σπάνια υδρόβια πουλιά και πολλά είδη ψαριών. Στην περιοχή που βρίσκεται κάτω από τον οικισμό Βαγιοχωρίου, ο δήμος αξιοποιώντας τον χώρο κατασκεύασε αναψυκτήριο.
Σύγχρονη πόλη με ατμόσφαιρα και στιλ…
Τριγυρίστε στην πόλη. Και μία και δύο και δέκα φορές. Περπατήστε κατά μήκος της παραλίας, κάτω από το Λευκό Πύργο, δίπλα από τα αρχαία τείχη, στις αγορές Καπάνη και Βλάλη, στη σκεπαστή αγορά τροφίμων, στην καρδιά του πολύβουου κέντρου, στα γουναράδικα και στα κοσμηματοπωλεία, στην περιοχή της Ροτόντας ειδικά τη νύχτα. Παντού η ατμόσφαιρα είναι μοναδική…
Εκθέσεις, Φεστιβάλ, γεγονότα…
Όποια εποχή του χρόνου και αν φτάσετε στην πόλη, οι εκδηλώσεις θα γεμίσουν την ατζέντα σας. Τα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Βιβλίου και Τραγουδιού, τα Δημήτρια, οι παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, οι συναυλίες της Κρατικής και Δημοτικής Ορχήστρας στο υπέροχο Μέγαρο Μουσικής, το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου είναι ορισμένα μόνο από τα καλλιτεχνικά γεγονότα που μπορεί να παρακολουθήσει ο επισκέπτης.
Περιήγηση στην Άνω Πόλη
Η περιήγηση μπορεί να ξεκινήσει από την ανατολική πλευρά της, από την οδό Κάστρων, ακολουθώντας το ανατολικό τείχος της πόλης.
Στη διασταύρωση των οδών Αγίου Δημητρίου και Ολυμπιάδος, όπου σήμερα βρίσκεται το νεκροταφείο της Ευαγγελίστριας, βρισκόταν η Νέα Χρυσή Πύλη της πόλης. Ανηφορίζοντας, συναντούμε αμέσως μετά το 100 ετών κτίσμα του πρώην Δημοτικού Νοσοκομείου (και νυν νοσοκομείο Αγ. Δημήτριος).
Σε κοντινή απόσταση, μέσα από τα τείχη (πύλη οδού Αχιλλέως) βρίσκεται ο Άγιος Νικόλαος ο Ορφανός, μετόχι της Μονής Βλατάδων. Πρόκειται για μια μικρή Βασιλική του 14ου αιώνα, με σημαντικά δείγματα ζωγραφικής της εποχής των Παλαιολόγων.
Τα γειτονικά στενά δρομάκια με τα παλιά σπίτια που φιλοξενούν, συνθέτουν μια από τις όμορφες γωνιές της Άνω Πόλης. Εδώ στεγάζεται -σε αναπαλαιωμένο κτίσμα- η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων Θεσσαλονίκης.
Ανηφορίζουμε προς τον Αγ. Παύλο, βλέποντας αριστερά να υψώνονται ψηλά, με καλοδιατηρημένες επάλξεις, τα τείχη του 4ου αιώνα φτάνοντας μέχρι τον περίφημο Πύργο του Τριγωνίου, ενώ στα δεξιά μας βρίσκονται οι Κήποι του Πασά.
Στο τέρμα του ο δρόμος οδηγεί δεξιά προς το Δήμο Αγ. Παύλου, με το Δάσος του Κέδρινου Λόφου (Χίλια Δένδρα), όπου υπάρχουν καλόγουστα αναψυκτήρια και εστιατόρια με θέα όλη την πόλη, και πιο πάνω το γνωστό υπαίθριο Θέατρο Δάσους, το οποίο φιλοξενεί σημαντικές εκδηλώσεις πολιτισμού και παραδίπλα ο εντυπωσιακός ζωολογικός κήπος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Κινούμενοι τώρα δυτικά, συναντούμε την περίφημη Μονή Βλατάδων, ίσως το καλύτερο «μπαλκόνι με θέα» που έχει να προσφέρει η περιοχή προς την πόλη και τον Θερμαϊκό. Η Πατριαρχική αυτή Μονή, ιδρύθηκε το 14ο αιώνα από τους μοναχούς αδελφούς Βλατάδες και σ’ αυτή διασώζονται το καθολικό και ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, συνυπάρχοντας αρμονικά, σ’ ένα καταπράσινο χώρο, με τα νεότερα κτίσματα του Ηγουμενείου και του κτιρίου του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, στο οποίο διασώζονται και συντηρούνται χειρόγραφα και σπάνιες εικόνες από το Αγ. Όρος.
Στη συνέχεια φτάνουμε μέσω της οδού Επταπυργίου στον Πύργο του Τριγωνίου, άλλο ένα σημείο με υπέροχη θέα. Στην ίδια οδό θα συναντήσουμε, εκτός των παραδοσιακών σπιτιών, πολλά γραφικά ουζερί, ταβερνάκια και χορευτικά κέντρα, με ποιοτικές γεύσεις και καλή λαϊκή μουσική.
Διαμέσου της πύλης Πορτάρα μπαίνουμε στην Ακρόπολη, έσχατο καταφύγιο των Θεσσαλονικιών όταν πολιορκούνταν η πόλη, όπου στο ψηλότερο μέρος της βρίσκεται το Επταπύργιο, πρώην τόπος φυλακών και σήμερα υπαίθριος χώρος πολιτισμού.
Κατεβαίνοντας μετά την Πλατεία Αγ. Αναργύρων, θαυμάζουμε τα τείχη από τη βόρεια πλευρά και φτάνουμε στο εκκλησάκι του Οσίου Δαβίδ, κτίσμα του 5ου αιώνα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο ναός των Ταξιαρχών, Βασιλική του 14ου αιώνα, με τη γύρω περιοχή να διαθέτει πολλά αξιόλογα αναστηλωμένα σπίτια.
Η καλοδιατηρημένη γειτονιά Τσινάρι, τελευταία αποτελεί πόλο έλξης ντόπιων και επισκεπτών, τόσο για το χρώμα και τις ταβέρνες της, όσο και για την πρωτότυπη Εθνική Χαρτοθήκη που εδρεύει εδώ.
Αγορά Μοδιάνο
Στην κεντρική αγορά μιας κατ’ εξοχήν εμπορικής πόλης, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, δύσκολα μπορεί να εντυπωσιαστεί κανείς. Δεν το αποφεύγει όμως όποιος επιχειρήσει να διασχίσει την οδό Βασιλέως Ηρακλείου από την Αριστοτέλους ως τη Βενιζέλου, καθώς εκεί, μεταξύ Βασιλέως Ηρακλείου και Ερμού, δεσπόζει η Αγορά Μοδιάνο, σημείο αναφοράς των καταναλωτών που εξακολουθούν να συρρέουν ακόμη και σήμερα απ΄ όλες τις γωνιές της πόλης.
Σίγουρα το πρώτο πράγμα που τραβά την προσοχή, ακόμη και κάποιου που ακολουθεί βιαστικά αυτήν τη διαδρομή, είναι η πανδαισία των χρωμάτων που προσφέρουν τα μανάβικα καθώς απλώνουν την πραμάτεια τους στον πεζοδρόμιο της Βασιλέως Ηρακλείου.
Δύσκολα το μάτι αποσπάται από αυτή την πολυχρωμία κι έτσι δε δίνει κανείς προσοχή στους γκρίζους τοίχους με τα έντονα και αδιάψευστα σημάδια του χρόνου και της φθοράς. Ο χρόνος έχει αφήσει έντονα τα σημάδια του στο χώρο της Αγοράς, μια εντύπωση που επιτείνεται από το μειωμένο φωτισμό στα εσωτερικό της.
Η οροφή βρίσκεται πολύ ψηλά και οι φεγγίτες της έχουν συσσωρεύσει πολλή σκόνη. Παρ΄ όλα αυτά όμως διατηρούν μια υποψία «μεγαλείου» και αν περνώντας κανείς από την οδό Βασιλέως Ηρακλείου και από το απέναντι πεζοδρόμιο υψώσει τυχαία το βλέμμα του, εντυπωσιάζεται από την πρόσοψη της κεντρικής στοάς με την υπερυψωμένη τριγωνική μετώπη.
Οι στοές αυτής της «τρίκλιτης βασιλικής», ενός ναού που είναι αφιερωμένος στο θεό του εμπορίου, περιέχουν, συχνά, μαγαζιά ομοειδή μεταξύ τους, όπως τα περίφημα ψαράδικα που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα της ανατολικής στοάς, αυτής που είναι πιο κοντά στην οδό Αριστοτέλους.
Φρέσκα και κατεψυγμένα ψάρια, που όταν είναι μεγάλα κόβονται σε φέτες με μια μικρή πριονοκορδέλα, έλκουν το ενδιαφέρον των αγοραστών, που συρρέουν από ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα δημιουργώντας πολύ συχνά το αδιαχώρητο.
Ιχθυόσκαλες δεν υπάρχουν πια στη Θεσσαλονίκη και έτσι μπορεί να βρει κανείς αυτή την ποικιλία ψαριών, εκτός από ορισμένες λαϊκές αγορές, εδώ και στο γειτονικό Καπάνι.
Λαδάδικα
Στα νοτιοδυτικά του ελληνορωμαϊκού κέντρου της Θεσσαλονίκης, δηλαδή από την πλατεία Δικαστηρίων και τη διασταύρωση των δυο πιο σημαντικών δρόμων της, της Εγνατίας και της Βενιζέλου, και μέχρι το λιμάνι, αναπτύχθηκε από τα χρόνια της Βυζαντινής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η κεντρική αγορά της νεότερης πόλης με τις αγορές και τα παζάρια, τις βασιλικές και τα μπεζεστένια, τις στοές και τα χάνια, που στέγαζαν την πανάρχαιη αστική λειτουργία του εμπορίου.
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας μάλιστα, που η πόλη δε διέθετε ένα ενιαίο πολιτικό ή θρησκευτικό κέντρο, η αγορά γίνεται το λειτουργικό της κέντρο, σημείο συνάντησης όλων των κατοίκων της πόλης αλλά και επαφής ξένων και ντόπιων, σημείο εξωστρέφειας και ανταλλαγής προϊόντων και ιδεών.
Οι πρόχειρα στεγασμένοι δρόμοι με τα μαγαζιά, τα χάνια με τις τετράγωνες αυλές, τα στενά περάσματα με τα εργαστήρια, τα ακανόνιστα σταυροδρόμια με τα καφενεία κάλυπταν τις ανάγκες της πόλης σε χώρους αποθήκευσης, μεταποίησης και κάθε λογής εμπορίου.
Όμως η «δυτικοποίηση», ή καλύτερα ο εξευρωπαϊσμός της πόλης, επήλθε στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν τράπεζες, κτίρια γραφείων, μοντέρνα καταστήματα και θέατρα αναζητούσαν τόπο για την εγκατάστασή τους.
Οι οθωμανικές αρχές προχώρησαν σε διανοίξεις, ευθυγραμμίσεις και διαπλατύνσεις δρόμων, για να δημιουργήσουν το χώρο υποδοχής των καινούργιων υπηρεσιών. Στη διαδικασία αυτή καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η πυρκαγιά του 1917. «Απομεινάρι» της διαδικασίας αυτής είναι η περιοχή των «Λαδάδικων», που εκτείνεται από το λιμάνι μέχρι και λίγο πάνω από την οδό Τσιμισκή.
Σήμερα τα χαμηλά, το πολύ τριώροφα κτίσματά της αποτελούν τον παλαιότερο πυρήνα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Η διασκέδαση είναι αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης ζωής και έτσι τα «Λαδάδικα» προσφέρονται για το μεσημεριανό γεύμα ή τη βραδινή έξοδο.
Παρ΄ όλα αυτά, ακόμα και το πρωί ή το μεσημέρι μπορεί κανείς να δοκιμάσει εκπλήξεις, καθώς ακόμα και μέσα στην κυρίως περιοχή της διασκέδασης συναντά κανείς ένα τσαγκαράδικο, ένα μαγαζί με ναυτιλιακά είδη, το θρυλικό «Φούρνο στο Λιμάνι» με τις εκπληκτικές του λιχουδιές ή ακόμη και τα «Μπακαλιαράκια», το ταβερνάκι που παρ΄ όλο που βρίσκεται στο ισόγειο μια σύγχρονης πολυκατοικίας διατηρεί το χαρακτήρα –και τη γεύση– της παλιάς γειτονιάς.
Μοναδικές φυσικές καλλονές σας καλούν κοντά τους
Η θεά φύση μεγαλούργησε, προσφέροντας στο Δήμο Καλλινδοίων μοναδική ομορφιά και σπάνια φυσικά χαρίσματα .
Γνωριμία με την περιοχή
Ο Δήμος Καλλινδοίων βρίσκεται νότια των λιμνών του Αγίου Βασιλείου και της Βόλβης και απέχει 40 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.
Αποτελείται από τα χωριά Ζαγκλιβέρι, Αδάμ, Καλαμωτό, Πετροκέρασα, Σαρακήνα και από τους οικισμούς Άγιος Χαράλαμπος και Μεσόκωμο. Έδρα του Δήμου είναι το Ζαγκλιβέρι, μια περιοχή με πλούσιο κάλλος, μοναδική χλωρίδα και πανίδα και επιλογές που μπορούν να σας ικανοποιήσουν απόλυτα.
Χιλιόδεντρα: Χιλιάδες χρόνια ιστορίας…
Τα Χιλιόδεντρα αποτελούν μία περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς με ιστορία 2.300 περίπου ετών. Διαθέτουν τεράστια δέντρα, οι κορμοί των οποίων κρύβουν μέσα τους μοναδικές ιστορίες από το πέρασμα των χιλιετηρίδων.
Μάλιστα, εικάζεται ότι σε αυτή την περιοχή ο Μέγας Αλέξανδρος γύμναζε το ιππικό του και προετοίμαζε τους άνδρες του για τις μετέπειτα μονομαχίες. Σε απόσταση λίγων μέτρων από το δάσος βρίσκεται η αρχαία πόλη “Καλίνδοια”.
Εδώ η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ευρήματα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας που ανέδειξαν την πλούσια ιστορική παράδοση της περιοχής.
Σαρακήνα και Άγιος Χαράλαμπος
Η Σαρακήνα και ο Άγιος Χαράλαμπος είναι δύο πανέμορφα χωριά που θα μπορούσαμε κάλλιστα να τα παρομοιάσουμε με τα χωριά που βρίσκονται στις ελβετικές Άλπεις.
Ο επισκέπτης πέραν της πανέμορφης θέας τους μπορεί να νιώσει από κοντά τη ζεστασιά και τη θαλπωρή των κατοίκων τους, αλλά και να γευτεί παραδοσιακό τσίπουρο “μελιπαριά” στα καφενεδάκια τους. Επίσης, μπορεί να ζητήσει και να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με το καταφύγιο θηραμάτων που υπάρχει στη Σαρακήνα.
Πετροκέρασα
Τα Πετροκέρασα αποτελούν ένα παραδοσιακό χωριό, το οποίο, πέραν του όμορφου τοπίου του που προδιαθέτει ευχάριστα τον επισκέπτη, μπορεί να σας προσφέρει στιγμές ησυχίας και ξεγνοιασιάς, μακριά από το άγχος της πόλης.
Τα στενά σοκάκια του, τα πετρόκτιστα σπίτια και η φιλοξενία των κατοίκων του αναμφίβολα θα κερδίσουν την προσοχή σας και θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη σας.
Μακεδονικά Τέμπη: Εκεί που το μυαλό σε ταξιδεύει…
…το πιο όμορφο ταξίδι σε περιμένει. Σ’ έναν τόπο μαγευτικό και ειδυλλιακό. Προικισμένο με απαράμιλλες φυσικές ομορφιές και ιστορία μακραίωνη. Στα Μακεδονικά Τέμπη, το όνειρο αποκτά υπόσταση.
Πανέμορφη περιοχή!
Εκεί που το βουνό σμίγει με τη θάλασσα. Εκεί που ο ήλιος βγαίνει δειλά και νυσταγμένα κάθε ανατολή και κουρασμένος χάνεται κάθε που σουρουπώνει στο βαθύ γαλάζιο, συναντάμε τα Μακεδονικά Τέμπη του Δήμου Ρεντίνας.
Πρόκειται για έναν τόπο με μοναδική φυσική ομορφιά, όπου συνδυάζονται αρμονικά το βουνό, η θάλασσα, η λίμνη και το ποτάμι. Προσφέρει μια ανεπανάληπτη εικόνα στα μάτια του επισκέπτη, έχοντας να παρουσιάσει τις όμορφες ακρογιαλιές του Στρυμονικού, το καταπράσινο ορεινό τμήμα του Άνω Σταυρού, το υγροτοπικό σύμπλεγμα της λίμνης Βόλβης και του ποταμού Ρήχειου.
Μακεδονικά Τέμπη ή Στενά της Ρεντίνας
Τα Μακεδονικά Τέμπη ή τα Στενά της Ρεντίνας, όπως αλλιώς αποκαλούνται, βρίσκονται στο ανατολικό άκρο της λίμνης Βόλβης, στο στενό πέρασμα που δημιουργούν οι ακτές της και οι παρυφές του Χολωμόντα και των Κερδυλίων.
Εκεί συναντάμε ένα στενό πέρασμα, αλλά ζωτικής σημασίας για την επικοινωνία από τα παλαιότερα χρόνια μέχρι και σήμερα. Αυτό το στενό πέρασμα εξυπηρετούσε στρατεύματα, ταξιδιώτες, εμπόρους από την εποχή της καθόδου του Ξέρξη και του ανταγωνισμού μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών για την κατάκτηση της Αμφίπολης και του χρυσοφόρου Παγγαίου.
Τα Μακεδονικά Τέμπη οφείλουν την ύπαρξή τους στα φυσικά φαινόμενα. Και συγκεκριμένα, στα υπερχειλίζοντα νερά της λίμνης Βόλβης, που, για να βρούνε διέξοδο στο Στρυμονικό κόλπο, τροφοδοτούσαν το ποταμό Ρήχειο και στην πορεία τους -με το πέρασμα των χρόνων- δημιούργησαν αυτή την ειδυλλιακή εικόνα των Μακεδονικών Τεμπών.
Η έκτασή τους φτάνει τα 8 χιλιόμετρα. Ανάμεσά τους κυλά ο Ρήχειος ποταμός, τον οποίο κυκλώνουν άγρια βράχια, που περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση, και δημιουργεί στις όχθες του ένα ονειρικό παραποτάμιο δάσος. Οι πυκνές φυλλωσιές από τα αιωνόβια πλατάνια, οι ιτιές και οι φτελιές δημιουργούν ένα ειδυλλιακό περιβάλλον.
Σ’ αυτό τον επίγειο παράδεισο βρίσκουν καταφύγιο πολλά ζώα του δάσους και πουλιά που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως οι σταυραετοί, το ξυλοφάγο σκαθάρι και η σαρκοβόρα μάντις.
Σταυρός: γραφικός οικισμός και παραθεριστικό θέρετρο
Σε μικρή απόσταση από τα Μακεδονικά Τέμπη βρίσκεται ο οικισμός του Σταυρού. Πρόκειται για έναν παλιό προσφυγικό οικισμό, που χάρη στις φυσικές ομορφιές του έχει μετατραπεί σε κοσμοπολίτικο παραθεριστικό κέντρο από τη δεκαετία του1960.
Διαθέτει υπερσύγχρονες τουριστικές εγκαταστάσεις και πολυτελή ξενοδοχεία, που εξασφαλίζουν μια ευχάριστη διαμονή. Είναι ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο, που συνδυάζει το καταπράσινο και γαλήνιο φυσικό περιβάλλον με την ένταση της νυχτερινής ζωής.
Η διαμονή μπορεί να γίνει σε ξενοδοχεία που παρέχουν όλες τις ανέσεις ή σε οργανωμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι επιλογές στον τρόπο διασκέδασης ποικίλλουν. Μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στα παραθαλάσσια καφέ, να γευθείτε τα παραδοσιακά μεζεδάκια στις ψαροταβέρνες της περιοχής και να ξεφαντώσετε μέχρι πρωίας στα μπαράκια υπό τους ήχους ελληνικής ή ξένης μουσικής.
Κατά την επίσκεψή σας στο Σταυρό επισκεφθείτε το ειδυλλιακό Πλατανόδασος. Βρίσκεται μπροστά στη θάλασσα και καλύπτει μια έκταση 60 περίπου στρεμμάτων, κατάφυτη από αιωνόβια πλατάνια.
Είναι ένας ιδανικός τόπος για εκδρομή. Στην περιοχή, που έχει αξιοποιηθεί τουριστικά , λειτουργούν αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης και εγκαταστάσεις γηπέδων.
Α, ρε μασκαρά…
Τις Απόκριες ο δήμος Σοχού αλλάζει όψη. Το πνεύμα του καρναβαλιού επισκέπτεται την περιοχή μασκαρεμένο σε καλή νεράιδα και εισβάλλει στην πεζή καθημερινότητα των κατοίκων με συνέπειες ανατρεπτικές.
Έλα, Διόνυσε… στον τόπο σου!
Το Καρναβάλι του Σοχού κρύβει εκπλήξεις. Είναι μοναδικό, ιδιαίτερο και γνήσια ελληνικό. Ο επισκέπτης, που θα βρεθεί στο Σοχό την Κυριακή της τελευταίας Αποκριάς και την Καθαρή Δευτέρα, θα ζήσει ανεπανάληπτες εμπειρίες καθώς αναβιώνουν πανάρχαια έθιμα.
Όπως οι τραγόμορφοι μεταμφιεσμένοι ή κουδουνοφόροι, που παρελαύνουν την Κυριακή στην κεντρική πλατεία του Αγίου Γεωργίου. Το τραγόμορφο αυτό καρναβάλι έχει τις ρίζες του στη Διονυσιακή λατρεία και βακχεία. Πρόκειται για ένα αρχέγονο έθιμο και καθαρά παγανιστικό, αν και τώρα πια εμπεριέχει –εμβόλιμα– και χριστιανικά στοιχεία.
Τα δρώμενα, που είναι τελετουργικά από τον κόσμο του ενστίκτου και των συναισθημάτων, δίνουν μια πρωτεϊκή εικόνα των πραγμάτων. Μέσα τους υπάρχει το δέος και η πρωτεϊκή ιερότητα. Οι ρίζες τους είναι προχριστιανικές και το ύφος τους έντονα λαϊκό.
Οι κάτοικοι μεταμφιέζονται φορώντας ειδικές στολές από δέρματα τράγων, πολύχρωμες προσωπίδες και κουδούνια τα οποία δένουν γύρω από τη μέση τους. Τα «καρναβάλια», όπως τους αποκαλούν οι ντόπιοι, ντυμένοι έτσι γυρνούν στους δρόμους καθ’ όλη τη διάρκεια της Αποκριάς και κερνούν τους «ξένους», τους επισκέπτες δηλαδή του τόπου, ποτά.
Σοχός: ορεινή κωμόπολη
Η ορεινή κωμόπολη βρίσκεται 50 χλμ. ΒΑ της Θεσσαλονίκης, μεταξύ Λαγκαδά και Νιγρίτας. Χτισμένη αμφιθεατρικά στο πρώτο ύψωμα της οροσειράς του Βερτίσκου, χαρακτηρίζεται από την πυκνή βλάστηση από καστανιές και καρυδιές.
Παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς και διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις αθλητικού, πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου. Είναι ένας τόπος με μεγάλη ιστορία και πλούσια παράδοση, την οποία οι κάτοικοι τιμούν και διατηρούν μέσα από τα τοπικά έθιμα.
Κάποια από αυτά αναβιώνουν τις Απόκριες και γίνονται γέφυρα που ενώνει γενιές και γενιές, αποδεικνύοντας ότι το χιούμορ μάς φέρνει πιο κοντά.