Εξέταση μεταβλητών στην ασφάλιση αυτοκινήτου

Εξέταση μεταβλητών στην ασφάλιση αυτοκινήτου

Η ασφάλιση αυτοκινήτου μπορεί να φαίνεται σαν κάτι απλό και μια πολύ εύκολη επιλογή αλλά υπάρχουν πολλές μεταβλητές που πρέπει να εξεταστούν πριν λάβετε την οριστική σας απόφαση.

Το να καθίσετε με τον ασφαλιστικό σας πράκτορα μια φορά το χρόνο και να συζητήσετε όλες σας τις ανάγκες, θα σας ωφελήσει καθώς θα κερδίσετε σημαντικά χρήματα από την ετήσια ασφάλιση στα οχήματά σας.

Εδώ θα σας παρουσιάσουμε μια σειρά από μεταβλητές στην ασφάλιση αυτοκινήτων, μαζί με μερικές χρήσιμες συμβουλές που πρέπει να γνωρίζετε.

 

Τι καλύψεις χρειάζομαι στην ασφάλεια αυτοκινήτου;

Η Ελλάδα, όπως και τα περισσότερα κράτη στον κόσμο, απαιτούν ελάχιστη ασφάλιση έναντι τρίτων για σωματικές και υλικές ζημιές. Κάθε κράτος βέβαια έχει τις δικές του απαιτήσεις και οι καλύψεις μπορεί να διαφέρουν.

Αν ταξιδεύετε συχνά, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι οι καλύψεις που έχετε καθώς και η πράσινη κάρτα, σας καλύπτουν στα κράτη που επισκέπτεστε με το αυτοκίνητό σας.

 

Σωματικές βλάβες: Οι αποζημιώσεις για σωματικές βλάβες καλύπτουν ζημιές που έχετε προκαλέσει εσείς έναντι τρίτων. Αυτή η κάλυψη συνήθως περιλαμβάνει ιατρικά έξοδα, χαμένους μισθούς, νομικά έξοδα, κ.α.

 

Υλικές ζημιές: Η ευθύνη για υλικές ζημιές καλύπτει ζημιές που προκαλέσατε με δική σας υπαιτιότητα στις ιδιοκτησίες άλλων ανθρώπων όπως για παράδειγμα ζημιές στο αυτοκίνητό τους καθώς και σε άλλα πράγματα όπως το σπίτι τους(αν πέσατε με το αυτοκίνητο στο σπίτι τους),κ.ο.κ.

 

Προστασία προσωπικών τραυματισμών: Αυτή η κάλυψη σας προστατεύει τόσα εσάς ως οδηγό όσο και όλα τα μέλη του αυτοκινήτου, σε ένα πιθανό τροχαίο είτε με δική σας υπαιτιότητα είτε όχι.

 

Προστασία από ανασφάλιστο όχημα: Αν τυχόν σας χτυπήσει ή δημιουργήσει ατύχημα ένα ανασφάλιστο όχημα, στην περίπτωση που έχετε αυτήν την κάλυψη στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας, τότε η ασφαλιστική σας θα σας αποζημιώσει και θα εναντιωθεί αυτή εναντίον του υπαιτίου που προκάλεσε το ατύχημα και ήταν και ανασφάλιστος.

 

Θραύση κρυστάλλων: Ίσως η πιο χρήσιμη, εξτρά κάλυψη που μπορείτε να έχετε στο ασφαλιστήριό σας. Η θραύση κρυστάλλων σας αποζημιώνει άμεσα αν κάποιο από τα τζάμια σας σπάσει ή ραγίσει. Μπορείτε απευθείας να πάτε σε κάποιο συνεργαζόμενο συνεργείο και να αλλάξετε το σπασμένο τζάμι με καινούργιο, δίχως να πληρώσετε τίποτα καθώς η ασφαλιστική θα εξοφλήσει απευθείας το συνεργείο!

 

Κάλυψη για ιδίες ζημιές: Αυτή είναι μια πολύ σημαντική κάλυψη, ιδιαίτερα όταν αγοράζετε καινούργιο αυτοκίνητο. Το κόστος ασφάλισης αυξάνεται περίπου 25-30% αλλά είστε σίγουροι ό,τι και να συμβεί πως η ασφαλιστική σας θα σας αποζημιώσει. Είτε φταίτε σε ένα ενδεχόμενο ατύχημα είτε όχι, εσείς θα αποζημιωθείτε!

 

Εκτός κι αν εμπίπτετε σε κάποια κατηγορία εξαιρέσεων όπως αν οδηγείτε υπό την επήρεια αλκοόλ, δεν έχετε δίπλωμα, έχετε καταναλώσει απαγορευμένες ουσίες, κ.ο.κ.

 

Κάλυψη για άλλες ζημίες: Εδώ συνήθως περιλαμβάνονται ζημιές από βανδαλισμούς, καιρικά φαινόμενα, κ.α.

Είναι αναγκαίο να έχετε και αυτήν την κάλυψη καθώς σε ένα ενδεχόμενο χαλάζι για παράδειγμα, η ασφαλιστική σας θα σας αποζημιώσει για την ορθή επιδιόρθωση του οχήματος.

 

Ο ασφαλιστικός σας πράκτορας θα σας ενημερώσει με ακρίβεια τι είναι απαραίτητο και τι όχι για την ασφάλεια του δικού σας αυτοκινήτου. Αρκετές πληροφορίες γύρω από την ασφάλεια αυτοκινήτων μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα https://www.asfaleies24.gr/ που εξειδικεύετε στην ασφάλεια αυτοκινήτου στην Ελλάδα.

 

Τι καλύψεις έχετε αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό;

Τα περισσότερα συμβόλαια ασφάλισης προσφέρουν απλώς βασική κάλυψη όταν ταξιδεύετε έξω από τη χώρα που έχετε εκδώσει την ασφάλεια.

Αν για παράδειγμα το αυτοκίνητό σας έχει Ελληνικές πινακίδες και πάτε ένα ταξίδι στη Βουλγαρία, τότε ακόμα κι αν στην Ελλάδα έχετε μικτή ασφάλιση, στη Βουλγαρία θα έχετε απλή βασική κάλυψη έναντι τρίτων μόνο.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσετε με την ασφαλιστική σας εταιρεία και να συζητήσετε το ενδεχόμενο να έχετε τις εξτρά καλύψεις στο εξωτερικό κι αν αυτό είναι διαθέσιμο και εφικτό.

Σε κάθε περίπτωση, σε κάθε σας έξοδο από τη χώρα θα πρέπει να έχετε μαζί σας την πράσινη κάρτα που είναι και η διεθνής σας ασφάλεια.

 

Έκπτωση ασφάλειας μέσω εγκατάστασης ιχνηλατών

Οι ιχνηλάτες ασφάλειας είναι συσκευές GPS που εγκαθιστά η ασφαλιστική σας εταιρεία και στην ουσία σας καταγράφει όταν οδηγάτε. Με αυτόν τον τρόπο – και με τη δική σας συναίνεση – βλέπει αν οδηγάτε συνετά, τηρείτε τον Κ.Ο.Κ. και τα όρια ταχύτητες, κτλ.

Αν είστε συνεπής οδηγός, τότε θα δείτε μια πολύ μεγάλη έκπτωση στα ασφάλιστρά σας στον επόμενο κύκλο χρέωσης!

Λίγες εταιρείες προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα και είναι κάτι που θα αναπτυχθεί περισσότερα τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα.

 

Περισσότερες πληροφορίες γύρω από ασφαλιστικά προγράμματα

Πληροφορίες γύρω από τα ασφαλιστικά προγράμματα και τι τιμές υπάρχουν, ανάλογα το όχημά σας, μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες των ασφαλιστικών εταιρειών ή πρακτόρων.

Η Cosmote προσφέρει μια πολύ καλή πύλη για ασφάλειες και πληροφορίες προς οδηγούς που θέλουν να ασφαλιστούν. Επίσης η Hellas Direct έχει μια ενημερωμένη ιστοσελίδα με αρκετά ενδιαφέροντα και χρήσιμα άρθρα!