Πετάξτε στη…θάλασσα

Πετάξτε στη…θάλασσα

 

Το συναρπαστικό άθλημα του Kitesurfing ή Kiteboard αποτελεί ένα νέο, ανερχόμενο και πολύ θεαματικό άθλημα.

 

Ο Kitesurfer έχει την δυνατότητα να κινείται στην θάλασσα πάνω σε μια μικρή σανίδα, με μεγάλη ταχύτητα, να κάνει εντυπωσιακούς ελιγμούς, άλματα και να δαμάζει τα κύματα, χρησιμοποιώντας για ώθηση έναν αετό με σχήμα ενός αλεξιπτώτου πλαγιάς (parapent).

 

Στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να βρισκόμαστε πάντα κοντά σε μια παραλία.

 

Ας το αξιοποιήσουμε αυτό και αντί να παρακολουθούμε τους άλλους γύρω μας, σαν τα υποβρύχια, βαριεστημένοι, ας αναλάβουμε δράση. Το kitesurf είναι ένα άθλημα τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες.

 

Μας γυμνάζει σωματικά, μας φέρνει σε επαφή με την φύση μας και την θάλασσα, μας βελτιώνει τη διάθεση, καταπολεμά το άγχος και μας επαναφέρει το ανέμελο ύφος.

 

Το Kitesurfing είναι άθλημα ατομικό, όμως γύρω από τα αθλήματα δράσης δημιουργούνται ολόκληρες κοινωνίες φίλων και γνωστών, με κοινό ενδιαφέρον το αγαπημένο τους άθλημα.

 

Έτσι συμβαίνει και στο Kitesurfing και είστε και εσείς ευπρόσδεκτοι, σε αυτές τις παρέες. Στο kitesurfing δεν υπάρχει αντίπαλος να νικήσεις. Αν κάνεις Kitesurf, συγχαρητήρια, είσαι νικητής.

 

Σε αυτό το άθλημα μαθαίνεις να βρίσκεσαι σε ισορροπία με τα στοιχεία και τους νόμους της φύσης, όπως είναι ο άνεμος, η θάλασσα, τα κύματα και η βαρύτητα.

 

Αυτά δεν μπορείς να τα νικήσεις, μόνο να τα αξιοποιήσεις, ώστε να φτάσεις σε μοναδικά επίπεδα ψυχαγωγίας

 

 

Η έκκριση της αδρεναλίνης είναι έντονη όταν η ταχύτητα είναι μεγάλη ή η δύναμη και η ένταση που χρειαζόμαστε για «βγούμε» από ένα “κόλπο” είναι μεγάλη.

 

Όμως το Kitesurf είναι ένα άθλημα που ανταμείβει επιπλέον την ισορροπία και την αρμονία στην κίνηση. Η αρμονία της κίνησης εξισορροπεί την έλλειψη δύναμης.

 

Το kitesurf γυμνάζει ολόκληρο το σώμα και ειδικά την περίοδο της εκμάθησης.

 

Τότε λόγω της ελλιπούς τεχνικής θα χρειαστεί να κάνουμε αρκετό κολύμπι και περπάτημα και έτσι γυμναζόμαστε πιο πολύ, αερόβια, και καίμε αρκετό λίπος.

 

Καίμε περίπου 500 θερμίδες για κάθε ώρα Kitesurfing.

 

Ιστορία του αθλήματος

 

Το άθλημα ξεκίνησε παράλληλα στην Αμερική και στην Γαλλία. Στα τέλη της δεκαετίας του 80′, όταν διάφοροι πρωτοπόροι, κυρίως Windsurfers, ήθελαν να πειραματιστούν με κάτι καινούργιο που να τους δίνει πιο πολλές δυνατότητες έκφρασης.

 

Λόγω τεχνικών δυσκολιών κυρίως στον εξοπλισμό, το Kitesurf εξελίχθηκε αργά. Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 90 έγινε εμπορικό και μπορούσε ο ενδιαφερόμενος να βρει εξοπλισμό στο μαγαζί της περιοχής του  να αγοράσει.

 

Περί το 2000 το ίδιο συνέβη στην μικρή αγορά της  Ελλάδας. Η ανάπτυξη του Kitesurf είναι μεγάλη παγκοσμίως και υπάρχει και παγκόσμιο πρωτάθλημα του οποίου η διοργάνωση γίνεται σε όλο τον κόσμο. Ευτυχώς λόγω φυσικού κάλους γίνεται και στην Ελλάδα, στην παραλία της Πούντας Αντιπάρου, στην Πάρο.

 

Εξοπλισμός

 

Ο εξοπλισμός που χρειάζεται ώστε να κάνετε Kitesurf είναι:

Ο Αετός, με τη δύναμη του πλανάρουμε στο νερό ή πηδάμε. Είναι ένα απλοποιημένο αλεξίπτωτο πλαγιάς και ειδικά προσαρμοσμένο στην θάλασσα.

 

Οι διαστάσεις του αετού μετρούνται σε τετραγωνικά μέτρα. Όσο λιγότερο αέρα έχει τόσο μεγαλύτερο αετό χρειαζόμαστε και όσο πιο πολύ φυσάει τόσο μικρότερο αετό θέλουμε να κρατάμε.

 

Οι αετοί ξεκινάνε από πολύ μικροί 2-3 τμ., που είναι ιδανικοί για εκπαιδευτικοί, 8-10 τμ. για πολύ αέρα και 12-26 τμ. για μέτριο και λίγο αέρα.

 

 

Το μέγεθος του αετού καθορίζεται από το βάρος μας, την εμπειρία μας και τις συνθήκες αέρα που σκοπεύουμε να τον χρησιμοποιούμε.

 

Άλλο ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των αετών είναι η κατηγοριοποίηση τους σε High aspect και Low aspect.

 

Οι πρώτοι είναι οπτικά στενόμακροι αετοί, που χαρακτηρίζονται από μεγάλη δύναμη στο τράβηγμα και είναι γρήγοροι στις αντιδράσεις τους.

 

Οι Low aspect είναι κοντοί, φαρδύς, σταθεροί και συγχωρούν λάθη στο χειρισμό.

 

Η Σανίδα, είναι το απαραίτητο μέσο για επιπλέουμε στο νερό. Τα σχήματα πολλά.

 

Κυρίως έχουν επικρατήσει τα σανίδια που μοιάζουν οπτικά με αυτά του wakeboard. Αυτά δίνουν περισσότερο κοντρόλ και ισχύ στα άλματα άλλα λόγω μικρού όγκου είναι πολύ δύσκολα στην ισορροπία και δεν συγχωρούν λάθος πατήματα.

 

Επίσης υπάρχουν τα twintip, που μοιάζουν με μικρές σανίδες του windsurf και είναι ιδανικά για αρχάριους, έχοντας μεγαλύτερο όγκο από τα προηγούμενα, ώστε να διευκολύνουν το πλανάρισμα σε λίγο αέρα και να επιτρέπουν λίγο πιο άτσαλα πατήματα.

 

Τελευταία εξέλιξη του Kitesurf είναι το σερφάρισμα σε ψηλά κύματα με σανίδες του surf, με δέστρες ή χωρίς.

 

Όταν φτάσετε σε αυτό το επίπεδο θα ξέρετε ακριβώς αν χρειάζεστε τέτοιου είδους  σανίδα. Τα μήκη των σανίδων του Kitesurf ξεκινάνε από το 1.20 μ για τους έμπειρους και πάνε έως το 1.85 για αυτούς που ξεκινάνε και δεν θέλουν να ταλαιπωρηθούν.

 

Οι μεγαλύτερες σανίδες βοηθούν στον λίγο αέρα, γιατί έχουν μεγαλύτερη άνωση, που μας κρατά στην επιφάνεια.

 

Το κρεμαστικό ή γάντζος, είναι μια ζώνη που προσαρμόζεται σε κάποιο ύψος της μέσης και μας επιτρέπει να μένουμε συνδεδεμένοι με τον αετό χωρίς να βάζουμε δύναμη με τα χέρια μας.

 

Αυτή η ανακάλυψη είναι πολύ ευεργετική, διότι χωρίς γάντζο το άθλημα του Kitesurf θα ήταν μόνο για πολύ δυνατούς και μάλιστα για λίγα λεπτά της ώρας.

 

Το κράνος, κρίνεται απαραίτητο σε ένα σπορ όπου υπάρχει ταχύτητα και επειδή το σπορ είναι καινούργιο, καλό είναι να περνούμε όλα τα μέτρα ασφάλειας, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

 

Παπουτσάκια, από νεοπρέν είναι πολύ απαραίτητα, ειδικά στην αρχή.

 

Ο αετός πετάει πολύ ψηλά και επειδή όταν μαθαίνουμε κοιτάμε συνέχεια τον αετό, σαν συνέπεια δεν βλέπουμε που πατάμε. Επίσης σε περίπτωση που ο αετός μας παρασύρει λίγα μέτρα και αλλάξει εντελώς το τερέν, αν φοράμε παπουτσάκια δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.

 

Το σωσίβιο. Το σωσίβιο είναι πολύ σημαντικό διότι μας δίνει άνωση όταν περιμένουμε να φυσήξει, για να ξεκινήσουμε μέσα από το νερό (waterstart), βγαίνουμε αμέσως στην επιφάνεια και δεν πίνουμε νερό μετά από τούμπα, το σωσίβιο προστατεύει τα πλευρά μας, μας προστατεύει από γδαρσίματα στην περίπτωση που πέσουμε στην παραλία, μας προστατεύει από τον ήλιο και αν μείνουμε ώρες μέσα στο νερό, στα βαθιά, βοηθάει στο να κρατήσουμε την θερμοκρασία μας σταθερή και αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες μας για  επιβίωση.

 

Γι’ αυτό ποτέ χωρίς σωσίβιο!

 

Στυλ Kitesurf

 

Το kitesurf αφήνει την φαντασία του αναβάτη (rider) ελεύθερη να οργιάσει.

 

Οι φιγούρες, “τα κόλπα” που λένε στην γλώσσα τους οι Kitesurfers, είναι παρμένα και περαιτέρω εξελιγμένα από πολλά άλλα σπορ σανίδας, όπως από το windsurf, το wakeboard, το skateboard, το snowboard, το surf. Ικανοποιεί όλα τα γούστα σε διαφορετικούς ανθρώπους με την ελευθερία επιλογών.

 

Το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε είναι οι πορείες προς διάφορα σημεία. Το μήκος της απόστασης που θα διανύσετε είναι στην κρίση σας και η πορείες σε σχέση με τον άνεμο πολλές εκτός μια μικρής φέτας περίπου 90 μοιρών αντίθετα στον άνεμο. Το πιο δημοφιλές στυλ, τώρα, στο Kitesurf είναι το Freestyle.

 

Ο αθλητής αξιοποιεί τον αέρα, κάνοντας, ελεύθερα, κόλπα είτε στην θάλασσα είτε στον αέρα.

 

Περιστροφές του σώματος του γύρω από όλους τους άξονες, περιστροφές της σανίδας και ότι πιο ευφάνταστο μπορεί να σκεφτεί. Η τελευταία εξέλιξη στο Kitesurf είναι το Waveriding.

 

Το παιχνίδι στα κύματα είναι το πιο θεαματικό, τα συνδυάζει όλα και εκεί οι έμπειροι Kitesurfers μεταβιβάζουν τα όρια του αθλήματος, πιο μακριά.

 

Τα ψηλά κύματα ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη, εκεί δοκιμάζετε η δύναμη, η φυσική και η ψυχική αντοχή του αθλητή.

 

Η λέξη ισορροπία παίρνει άλλες διαστάσεις και όλα κινούνται στη κόψη του ξυραφιού. Αν τα καταφέρνεις όμως η επιβράβευση είναι μεγάλη και σίγουρα αξίζει τον κόπο να έχεις ζήσει αυτές τις στιγμές.

 

Παραλίες Kitesurf

 

Οι παραλίες που μπορείτε να κάνετε Kitesurf παρέα με άλλους, να δείτε, να ρωτήσετε, να αναζητήσετε δάσκαλο, να μάθετε που θα προμηθευτείτε εξοπλισμό είναι:

 

Στην Αττική, στη Λούτσα με Βοριάδες, στο Χαλκούτσι με Ανατολικό, στο Σχοινιά με Νοτιάδες και στο Φλοίσβο με Δυτικούς. Άλλα μέρη, ενδεικτικά, σε όλη την Ελλάδα είναι: στην Λευκάδα στους Μύλους ή Αι Γιάννη, στην Άρτα στην Κορωνησία, στην Πάρο την Πούντα Αντιπάρου, στην Ρόδο στο Πρασονήσι, στην Κόρινθο, στην Πάτρα στο Δρέπανο, στο Ξυλόκαστρο, στην Ακράτα και αλλού.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Συμβουλές προς ναυτιλλόμενους

 

  • κάντε τα πρώτα βήματα με δάσκαλο
  • Κάντε έρευνα πριν αποφασίσετε να εμπιστευτείτε την ασφάλεια σας σε οποιονδήποτε
  • Αν προσπαθήσετε να μάθετε μόνοι σας, κινδυνεύετε να τραυματιστείτε και να τραυματίσετε άλλους γύρω σας.
  • Να φοράτε πάντα σωσίβιο και κράνος
  • Να είστε μαζί με τουλάχιστον άλλο ένα δικό σας άτομο, που να γνωρίζει καλό μπάνιο.