Κοζάνη – Όμορφη και παραδοσιακή

Κοζάνη – Όμορφη και παραδοσιακή

Όμορφη και παραδοσιακή…

Ένας τόπος προικισμένος απ’ τη φύση με ποικιλόχρωμες ομορφιές. Αρχαιολογικοί χώροι που αποκαλύπτουν την πορεία του στο χρόνο. Ο Νομός Κοζάνης αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό.

Η ομορφιά της Δυτικής Μακεδονίας…

Χωριά και φύση με ποικιλία

Οι εναλλαγές των τοπίων αιχμαλωτίζουν τη ματιά.

Ορεινοί όγκοι, καταπράσινα δάση με σπάνια χλωρίδα και πανίδα σας περιμένουν να περπατήσετε στα μονοπάτια τους και να αναπνεύσετε τον ευωδιαστό αέρα της φύσης. Απέραντες εύφορες πεδιάδες, κατάφυτες με σπάνια φυτά, όπως ο κρόκος, αποδεικνύουν το πόσο ξεχωριστός τόπος είναι η Κοζάνη.

Ο Αλιάκμονας και η τεχνητή Λίμνη Πολυφύτου προσφέρονται για οικοτουριστικές περιηγήσεις και για αθλητικές δραστηριότητες. Παράλληλα, ένα οδοιπορικό στους παραδοσιακούς οικισμούς του νομού θα σας γεμίσει εικόνες πρωτόγνωρες.

Λίγα λόγια για το νομό

Ο Νομός Κοζάνης είναι ο μεγαλύτερος νομός της Δυτικής Μακεδονίας. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Εκτός από τις φυσικές ομορφιές του, ο νομός έχει να επιδείξει αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους που φανερώνουν τη μακραίωνη ιστορία της περιοχής.

Οι αρχαιολογικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή έχουν φέρει στο φως σημαντικά παλαιοντολογικά και προϊστορικά ευρήματα και ανεκτίμητους θησαυρούς της κλασικής αρχαιότητας.

Τα βυζαντινά μνημεία και τα πανέμορφα χωριά με τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα που συναντά κανείς στο οδοιπορικό του στην Κοζάνη αποκαλύπτουν τα πολύτιμα κομμάτια του παζλ της ιστορίας που φέρουν τη σφραγίδα της περιοχής και που ενώνουν το χθες με το σήμερα του τόπου.

Διαμέρισμα Αιανής

Στα χνάρια των αρχαίων

Εκεί που το παρελθόν ανταμώνει με το παρόν κι οι άνθρωποι πορεύονται στο αύριο με γνώμονα τις παραδόσεις, συναντάμε την Αιανή. Έναν τόπο ξεχωριστό. Ανακαλύψτε τον!

Κόρη της Αιανής

Κατάφυτη περιοχή στο Βούρινο

H Aιανή είναι μια κατάφυτη περιοχή που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Κοζάνης. Χάρη στη γεωγραφική της θέση προσφέρεται για περιηγήσεις σε μέρη μοναδικής ομορφιάς.

Επιπλέον, το όρος Βούρινος, που αγκαλιάζει την περιοχή, δίνει τη δυνατότητα στους φυσιολάτρες να πραγματοποιήσουν ξεχωριστές ορειβατικές διαδρομές και να θαυμάσουν την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Η πόλη της Κοζάνης

Μια πόλη, χίλιες επιλογές…

Πόλη σύγχρονη, ζωντανή και φιλόξενη, η Κοζάνη αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αποδράσεις στη Δυτική Μακεδονία.

Σύγχρονη πόλη με παράδοση και χαρακτήρα

Χτισμένη στο οροπέδιο μεταξύ των ορέων Ασκίου, Βερμίου και Βούρινου, η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού ακολουθεί τα κελεύσματα της σύγχρονης εποχής, διατηρώντας ωστόσο αναλλοίωτα τα παραδοσιακά της στοιχεία.

Πολυσύχναστοι δρόμοι με ζωή μέχρι τις πρωινές ώρες, στενά σοκάκια για τους λάτρεις του ρομαντισμού, σύγχρονα κτίρια, μοναδικά αρχοντικά και μέρη πολιτιστικού ενδιαφέροντος συνθέτουν ένα ξεχωριστό παζλ που αξίζει να θαυμάσετε από κοντά.

 

Άπλετη γοητεία που καθηλώνει

Όσα βιβλία και να ξεφυλλίσει κανείς, όσες φωτογραφίες και να δει, το σίγουρο είναι ότι μόνο αν επισκεφθεί τα Σέρβια θα ανακαλύψει τις ανεπανάληπτες ομορφιές τους.

 

Το Κάστρο στα Σέρβια

Πανέμορφη περιοχή

Επιβλητικά φαράγγια, φυσικές καλλονές που απογειώνουν τις αισθήσεις, μαγευτικές τοποθεσίες ανάμεσα σε βουνά, γέφυρες, κάστρα και χίλιες δυο ακόμα ζωντανές εικόνες αποτυπώνουν ανάγλυφα το σκηνικό μιας ανόθευτης από ξένα στοιχεία περιοχής.

 

Πέρασμα…

Τα Σέρβια είναι κτισμένα ανάμεσα στον Αλιάκμονα και τα Πιέρια όρη, σε απόσταση 27 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Κοζάνης. Αριθμούν γύρω στους 5.500 κατοίκους και αποτελούν την έδρα του ομώνυμου δήμου και το εμπορικό κέντρο της περιοχής.

Υπήρξε για εκατοντάδες χρόνια σημείο στρατηγικής σημασίας, καθώς ήταν πέρασμα από τη Δυτική Μακεδονία προς τη Θεσσαλία. Γνώρισαν μεγάλη ακμή μέχρι το 1393, οπότε έπεσαν στα χέρια των Τούρκων. Το 1943 καταστράφηκαν ολοσχερώς από τους Ιταλούς, ωστόσο ξαναχτίστηκαν από την αρχή λίγα χρόνια αργότερα.

 

Περασμένα μεγαλεία

Γνώρισε τον πλούτο και τη δόξα. Στη φυσική της ομορφιά προστέθηκαν αργότερα και τα μεγαλόπρεπα αρχοντικά. Τι κι αν αλλάξανε οι καιροί; Η Σιάτισταήταν και εξακολουθεί να είναι το στολίδι της Κοζάνης.

 

Αρχοντιά!

Η Σιάτιστα είναι κτισμένη στους πρόποδες του ορεινού όγκου Βέλιου, σε υψόμετρο 900 μέτρων. Απέχει 28 χιλιόμετρα από την Κοζάνη. Κάποτε τις σημερινές γυμνές βουνοκορφές κάλυπταν απέραντα δάση, γεγονός που ευνόησε ιδιαίτερα την ανάπτυξη πρώιμου οικισμού στην περιοχή.

Από πολύ νωρίς, κάτοικοι των γύρω περιοχών που ήθελαν να αποφύγουν την υποδούλωση στον τουρκικό ζυγό διάλεξαν τον τόπο αυτό ως καταφύγιο. Κατά τον 16ο και 17ο αιώνα η πόλη αναδεικνύεται σε αξιόλογο βιοτεχνικό κέντρο.

Οι ασχολίες των κατοίκων με την υφαντική, τη γουνοποιία και την αμπελοκαλλιέργεια είχαν ως αποτέλεσμα την αλματώδη οικονομική ευρωστία και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου.

Οι εμπορικές συναλλαγές με τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη. Εκείνη την περίοδο κτίστηκαν και τα περίφημα αρχοντικά της Σιάτιστας, πολλά από τα οποία σώζονται ως σήμερα.

 

Ο χαρακτήρας της παράδοσης

Το Τσοτύλι, η γραφική κωμόπολη που σέβεται τη μεγάλη της ιστορία, αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αποδράσεις από την πόλη της Κοζάνης.

 

Ιστορικό Γυμνάσιο Τσοτυλίου

Παλιό εμπορικό κέντρο

Βρίσκεται 56 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων. Γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή του κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όντας εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Σήμερα εξακολουθεί να πορεύεται πιστά στα χνάρια της παράδοσης, δεχόμενο καλοπροαίρετα και τα κελεύσματα της σύγχρονης εποχής.